Kalf bij Koe 3 sterren zuivel

Kalf bij Koe 3 sterren zuivel

Sinds augustus 2024 ben ik projectleider van het project Kalf bij Koe, vanuit de Dierenbescherming, waarvoor ik een flink aantal kennissessies organiseer met ketenpartijen.

"Hoe kunnen kalveren op melkveebedrijven langer bij de koe worden gehouden, en op welke manier kan dat worden geborgd met een erkend keurmerk? Deze vragen worden beantwoord in een onderzoeksproject dat wordt ondersteund door het Marktprogramma VDP. Doel is het ontwikkelen van criteria voor het Beter Leven-keurmerk (3 sterren).

Het Beter Leven keurmerk stelt voor vleesvee het houden van kalveren bij de koeien al als eis. Voor melkvee is dit nu nog slechts een aanbeveling voor het hoogste niveau, 3 sterren. Om deze aanbeveling om te zetten naar een praktische invulling, is de Dierenbescherming gestart met een praktijkonderzoek in samenwerking met verschillende ketenpartijen.

Deze praktische invulling biedt experimenteerruimte, besteedt aandacht aan de belemmeringen in de praktijk, de mogelijke oplossingen en omvat een economische doorberekening.

De Dierenbescherming is trekker van het project. Verder zijn betrokken: Wageningen UR en pioniers Kalverliefde, Zuiver Zuivel en de biologische melkveehouders met Beter Leven-keurmerk 3 sterren van Rouveen Kaasspecialiteiten."

Lees hier meer over het onderzoek op de website van Alliantie Verduurzaming Voedsel!


Meer projecten